Přednášky v SOU-VVC Nasavrky

Přednášky v SOU-VVC Nasavrky     V pátek 5. února proběhl další z každoměsíčních pátečních bloků přednášek organizovaných SOU-VVC Nasavrky. Této akce se za náš spolek zúčastnili př. Dubský a př. Bauer.
      Tentokrát přednášeli Ing. Antonín Přidal, PhD. a Miroslav Zelený. Ing. Přidal, PhD. podrobně rozebral téma včelích produktů. ProblematikuPřednášky v SOU-VVC Nasavrky včelího pylu, medu, včelího vosku, mateří kašičky a propolisu. Navíc zmínil (pro zajímavost) do budoucna šestý z produktů poskytovaných včelou, a to - „včelí plod“. V podstatě tím překvapil všechny přítomné. „Včelí plod“ bude zřejmě pomalu vhodné také zahrnovat mezi včelí produkty, protože využívání hmyzu různého stádia vývoje v gastronomii je na vzestupu. Na tento druh produktu výživy nejsme ještě v našich končinách tak úplně zvyklý a včelařům to jistě nepůjde příliš „pod fousy“, ale ve své podstatě to tak je. Více času bylo věnováno problematice včelího vosku, jeho získávání, využití, ale i rizik a znehodnocení vosku vlivem případných reziduí z léčiv, zemědělské činnosti apod. Více si o vosku můžete přečíst v článku Ing. Antonína Přidala, PhD., publikovaného v časopise Moderní včelař 05/2007 (viz. příloha).
Přednášky v SOU-VVC Nasavrky     Po výborné večeři jsme znovu usedli do přednáškového sálu a poslechli si přednášku př. Miroslava Zeleného. Zaměřením byla přímo do včelařské techniky obsluhování včelstev, tvorbě oddělků a vůbec celoroční činnosti včelaře při ošetřování včelstev. Původně měl blok přednášek končit ve 20:00 hod., ale ještě ve 21:15 hod. jsme pozorně naslouchali. Otázek v diskuzi bylo samozřejmě spousta a dostalo se i na různé zajímavosti a hlavně dobré náměty a nápady. Přednášky v SOU-VVC Nasavrky